Vasectomie onder lokale verdoving: Wat je moet weten
Een vasectomie is een chirurgische ingreep die bij mannen wordt uitgevoerd om permanente anticonceptie te bieden. Het doel van de ingreep is het blokkeren van de zaadleiders, zodat sperma niet meer in het ejaculaat terechtkomt. Dit betekent dat de man niet meer in staat is om een vrouw te bevruchten. Een vasectomie kan worden uitgevoerd onder lokale verdoving, wat de procedure relatief snel en met minimale hersteltijd maakt. Op deze pagina leggen we uit wat een vasectomie onder lokale verdoving inhoudt, wat je kunt verwachten tijdens de ingreep en wat de voordelen zijn.
Wat is een vasectomie?
Een vasectomie is een eenvoudige en zeer effectieve vorm van mannelijke anticonceptie. Het is een permanente methode die voorkomt dat sperma uit de testikels in de urinebuis komt. Dit wordt bereikt door de zaadleiders (de buisjes die het sperma van de testikels naar de plasbuis transporteren) door te snijden of af te sluiten. Na de ingreep is er geen sperma meer aanwezig in het ejaculaat, waardoor de kans op zwangerschap wordt voorkomen.
De procedure onder lokale verdoving
Een vasectomie vindt plaats onder lokale verdoving waarbij er zowel links als rechts een klein gebied van de scrotumhuid wordt verdoofd zodat hier pijnloos een klein sneetje kan worden gemaakt. Via deze plek zal vervolgens de zaadleider worden vastgepakt en doorgenomen. Tijdens de procedure kunt u soms wat ongemak ervaren van wat drukken en duwen. Wanneer dit is gebeurt zal de huid met een enkele oplosbare hechting worden gesloten. Deze hechtingen vallen er doorgaans na een dag of tien er vanzelf uit.
In sommige gevallen is het niet mogelijk om de sterilisatie onder lokale verdoving uit te voeren. In deze gevallen wordt er dan kosteloos een verwijzing gemaakt naar het ziekenhuis.
- Voorbereiding:
Het is verstandig om enkele dagen voor de ingreep de balzak en liezen te scheren om infecties te voorkomen.
- Na de ingreep:
De procedure duurt meestal tussen de 15 en 30 minuten. Na de vasectomie is het raadzaam om strak ondergoed aan te trekken ter ondersteuning. Neem dit daarom de dag van de ingreep mee om aan te trekken nadien. Ook adviseren wij om iemand mee te nemen die u weer naar huis kunt brengen na de sterilisatie.
Wat kun je verwachten tijdens het herstel?
Na een vasectomie kun je wat zwelling, blauwe plekken of ongemak ervaren in het gebied van het scrotum. Dit is normaal en verdwijnt meestal binnen een paar dagen. Het is belangrijk om een paar dagen rust te nemen en zware lichamelijke inspanning te vermijden om te zorgen voor een goed herstel.
De meeste mannen kunnen binnen een week hun normale activiteiten hervatten, hoewel het advies is om minimaal één week geen seksuele activiteit te hebben. Het duurt enkele maanden voordat de zaadleiders volledig zijn afgesloten en er geen sperma meer in het ejaculaat zit. Daarom is het belangrijk om tijdens deze periode alternatieve anticonceptiemethoden te blijven gebruiken.
Voordelen van een vasectomie onder lokale verdoving
Snelle en relatief pijnloze procedure:De ingreep is snel en de pijn is minimaal door de lokale verdoving. De meeste mannen melden slechts een kortstondig ongemak.
Minimale hersteltijd: Na een vasectomie onder lokale verdoving kun je meestal snel terugkeren naar je normale activiteiten, hoewel rust wel belangrijk is.
Effectief:Een vasectomie is een van de meest effectieve vormen van anticonceptie en heeft een succespercentage van meer dan 99,9%.
Permanent:De ingreep biedt een permanente oplossing voor mannen die geen kinderen meer willen en is dus ideaal voor degenen die klaar zijn met hun gezinsplanning.
Zijn er risico’s?
Hoewel een vasectomie een relatief veilige ingreep is, zoals bij elke medische procedure zijn er enkele risico’s. Deze kunnen onder andere zijn:
Wondinfectie of nabloeding: In 3-4% van de gevallen komt dit voor. Meestal verdwijnen de klachten alsnog na enkele dagen. In het geval van toenemende zwelling, koorts (>38.5), aanhoudend bloedverlies uit de wond of forse pijn, altijd contact opnemen voor advies.
Ongemak of zwelling: Dit is meestal tijdelijk, maar kan in sommige gevallen langer aanhouden.
Spontane herstel van de zaadleiders: In zeer zeldzame gevallen (1 op de 3000 gevallen) kunnen de zaadleiders weer aan elkaar groeien, waardoor u weer opnieuw vruchtbaar kunt worden.
Is een vasectomie omkeerbaar?
Hoewel een vasectomie technisch gezien omkeerbaar is via een ingreep genaamd vasovasostomie, is dit geen garantie. De omkeerbaarheid hangt af van verschillende factoren, zoals de tijd sinds de vasectomie en de techniek die gebruikt werd. Daarom wordt een vasectomie beschouwd als een permanente vorm van anticonceptie.
Conclusie
Een vasectomie onder lokale verdoving is een veilige, effectieve en relatief eenvoudige manier van anticonceptie voor mannen. Het biedt een permanente oplossing voor mannen die hun gezinsplanning hebben afgerond. Met minimale hersteltijd en een hoog succespercentage is het een uitstekende keuze en meest betrouwbare vorm van anticonceptie voor diegenen die geen kinderen meer willen en geen andere anticonceptiemethoden willen gebruiken. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de procedure en met uw huisarts te overleggen om te bepalen of een vasectomie de juiste keuze voor jou is.
Mochten er voor of juist na de ingreep nog vragen zijn of (eerder genoemde) klachten. Ook hiervoor kunt u altijd bij ons terecht. Ook voor uitleg en advies.
Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
€450 euro.
Een vasectomie wordt niet vergoed vanuit de verzekering. We hebben daarom ook geen contracten met verzekeraars. In sommige gevallen wordt er wel (een deel) van de vasectomie vergoed. In dit geval kunt u de factuur die u meekrijgt na betaling, zelf indienen bij u verzekeraar.
Copyright © Alle rechten voorbehouden